Bulan Kemerdekaan 2017 Kali Ke-60

Assalamualaikum & Salam Kemerdekaan!

          Alhamdulillah, syukur kita kepada yang Maha Esa atas pelbagai kurniaan nikmatNya kepada kita semua. Kita wajib bersyukur diatas segala pemberian olehNya agar kita menjadi insan yang tawaddu' dan tidak kufur. Bulan Ogos adalah bulan Kemerdekaan bagi seluruh warganegara Malaysia yang telah mengecapi nikmat tersebut sehingga ke hari ini. Nikmat ini juga adalah kurniaan daripada Allah swt yang telah diperjuangkan oleh orang-orang terdahulu. Alhamdulillah.
          Tahun 2017 adalah genap kita menyambut hari Kemerdekaan kali yang ke-60. Sudah 60 tahun kita kecapi nikmat ini walaupun minda kita masih lagi dijajah oleh anasir-anasir luar. Kita sebagai rakyat Malasyia perlulah merubah cara fikir agar selari dengan kehendak syariat Islam. Agama itu adalah kehidupan dan Islam itu adalah kesempurnaan. Maka sesuailah dengan firman Allah swt dalam surah Ali-Imran ayat 9 yang berbunyi "Sesungguhnya agama yang diredhai di sisi Allah hanyalah Islam.”

          Sedarlah bahawa siapa pun kita, kita tetap wajib bersyukur kepadaNya. Sungguh banyak nikmat yang kita telah nikmati asbab daripada perjuangan orang-orang terdahulu. Mereka telah berkorban harta dan nyawa demi mendapatkan Kemerdekaan untuk keselesaan generasi kita dan akan datang. Alhamdulillah. Marilah kita bermuhasabah kembali supaya kita tidak tergolong dalam golongan kufur nikmat. Tokwan menulis ini bukan untuk jual agama demi menarik pembeli tetapi lebih kepada mengingatkan sesama kita. Insya-Allah.

Ikhlas,

Tokwan

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...